
Premium beliggenhet for både sjøulker og landkrabber
Med bolig og båtplass på Pynteneset har du verdens beste utgangspunkt til å utforske Stavangers skjærgård – og kort vei til alt landkrabbene blant oss setter pris på.
Vil gjøre Klasaskjæret til«badeøy»!

INEO Eiendom og Øgreid Eiendom jobber med konkrete planer for et flott sjøbad omgitt av en familievennlig strand, utendørsscene, piknikområder, flytende badstuer og mye mer. Alt på Pynteneset og Klasaskjæret.
– Denne plassen er som skapt for et sjøbad. Sørvendt og skjermet mellom Engøy og Klasaskjæret. Det er som naturen inviterer til bading og moro. Vår jobb blir å foredle kvalitetene som allerede er her, smiler markedssjef i INEO Eiendom, Roy Klungtvedt. Daglig leder i Øgreid Eiendom, Erlend Aanestad, nikker enig: – Forestill deg dette området yrende av liv, med familier, unge og eldre samlet for å bade og nyte fine sommerdager. Her kan Stavanger få det Oslo har i Sørenga; en lett tilgjengelig og sentrumsnær badeplass med massevis av andre rekreasjonsmuligheter like ved. Byen vår fortjener dette prosjektet, slår Erlend fast.
SJØHUS MED CAFÉ OG GALLERI?
INEO og Øgreid tenker helhetlig når de legger planene for friområdene ved de nye leilighetene. Med gangstier mellom sjøbadet og Klasakjæret, kan Stavanger få et nytt og sammenhengende rekreasjonsområde uten sidestykke. Utbyggerne ønsker også å flytte og ta i bruk to gamle sjøhus som i dag står der leilighetene kommer. – Vi skal restaurere sjøhusene og vil at de skal bli en del av miljøet på «badeøya» Pynteneset. Gjerne i form av café og galleri. Det er mange muligheter her, så dette skal vi gjøre ordentlig. Jeg gleder meg allerede til å komme tilbake hit om 3-4-5 år, da satser jeg på både bading og lunsj i junisola, smiler Roy.
Her blir du en øyboer
Fra Grasholmen i sør til ytterst på Lundsneset i nord. Fra øst på Ormøy og til vestspissen Saltnes. Byøyene byr på opplevelser, turområder og nabolagsskatter du fort blir glad i.
Hundvåg har sitt eget koselige sentrum med helse- og servicetilbud, treningssenter, handlesenter, flere dagligvarebutikker, turområder med badeplasser og mye mer. Sentrum byr på opplevelser og muligheter også for en glad øyboer. Hvis du ikke vil ro til byen, så går sentrumsbussene fra Engøy cirka hvert 8. minutt.


Finn dine egne favoritter fra båtripa
Du trenger ikke den største båten for å drive øyhopping med Pynteneset som utgangspunkt. Få på deg vesten, dra i gang påhengsen og legg ut på tur. Tar du med deg fiskestanga eller harpa, så hvem vet? Kanskje blir det fersk fisk til middag?
Grønnavigå– barnas favoritt
Grønnavig på Buøy er et fantastisk samlingssted i nærmiljøet: Sandstrand, svaberg med stupebrett, plen og sandvolleyball, faste griller og parkbord, kupert skog med berg, lyng og utsikt mot Galeivågen.

Her kan du få kortreiste hverdager
De cirka 13.000 innbyggerne i Hundvåg bydel har mange gode små og store møteplasser og butikker i nærområdet.

Nybakte brød. Det beste som finnes.
Buøy Bakeri & Konditori, Fregattveien 11.
Bakeren i Fregattveien har mettet tusenvis av brødsultne mager siden oppstarten i 1965, og er i dag en levende butikk som frister med stadig nye og spennende produkter. Fra det søte til det sunne, fra det tradisjonelle til de lokale spesialitetene.
Som et sertifisert håndverksbakeri er det tradisjonelle bakemetoder med surdeig og fordeiger som er standarden. De er også knallgode på alt som har med konditorfaget Å gjøre, så dette er stedet hvis du trenger de beste kakene når noe skal feires. Støtt din lokale baker – du blir garantert fornøyd.


Trollskogen må oppleves
Et tidligere militært område har blitt til et lekeparadis fullt av godbiter – myke, tilrettelagte stier, trehytter og gapahuker, bord og benker, grill- og aktivitetsplasser midt i skogsnaturen.
Hundvåg har sitt eget koselige sentrum med helse- og servicetilbud, treningssenter, handlesenter, flere dagligvarebutikker, turområder med badeplasser og mye mer. Sentrum byr på opplevelser og muligheter også for en glad øyboer. Hvis du ikke vil ro til byen, så går sentrumsbussene fra Engøy cirka hvert 8. minutt.

Østre bydel
full av nabolagshemmeligheter
Du kan like gjerne finne din favoritt i Stavanger øst som i sentrum.

Godt på alle mulige måter: Bellies, Støperigata 6.
Uraffinert. Ferskt. Fermentert. Vedfyrt. Lidenskapelig tilberedt. Besøk dem i Støperigata 6, mellom Pedersgata og Ut i Naturen. Serverer lunsj og middag fra onsdag til lørdag.
Naturlig mat
– naturlig vin: ANGR, Ryfylkegata 22.
Perfekt for lekre småretter etter jobb og noe å drikke. Eventuelt bestille bord og få en femretters bestemt av sesong. Eller som noen sa det: Fine dining med atmosfæren til en chill afterwork pub i Mexico.


Italiensk på sitt aller beste: Casa Gio, Pedersgata 48.
Med sesongens råvarer og vin i ypperste klasse blir du med på en reise til pastaens hjemland. Har Stavanger landets beste italienske restaurant? Si, signora.
Unn deg noe godt: Ostehuset, Ryfylkegata 30.
En foregangsbedrift i Stavanger Øst, et av de beste og mest populære treffstedene i denne delen av byen. Rugbrød med laks er en av mange sikre vinnere til lunsj, som anbefales avsluttet med en dobbel espresso.


Smaksrike
Stavanger
Vi er heldige, vi som bor i Stavanger – Norges mathovedstad.
Vel fremme i sentrum kan du oppleve hvorfor Stavanger har et fortjent omdømme som mat- og kulturhovedstad, festivalbyen foran noen, et shoppingmekka og mye mer – ja, rett og slett et godt sted å være.

FISKETORGET
Å handle fersk fisk og annen førsteklasses sjømat innerst i Vågen, har lange tradisjoner i Stavanger. Mange av oss husker nok de litt forblåste fiskekummene, men i dag kjenner enda flere til det enestående og moderne Fisketorget, som ivaretar og foredler den rike arven Stavanger har som sjømatby.
A. IDSØE
Kjøtt, pølser og mye mer
I gamle dager kom bønder fra Ryfylke roende gjennom Pyntesundet med lam til slakter Idsøe. Snart er det kanskje din tur til å ankomme pølsemakeren i Verksgata fra sjøveien, men da for å ”snope” kjøtt, pølser og alskens delikatesser fra 6. generasjon Idsøe.
Historien forteller dessuten at det hendte at bøndene fra Ryfylke leverte lam som ikke hadde vokst seg store og saftige nok for slakterne i Verksgata. Etter håndveiing ble de som ikke holdt mål plukket ut og sendt på beite på tuppen av Sølyst, der familien Idsøe hadde et stykke jord. Brekingen kunne helt sikkert høres på Pynteneset.

Glimt fra dagene da ferjene regjerte
“Hundvaag 1”, “Trippen, “Øybrua”, “Majoren” og “Sølyst”. Ferjer som var sjarmerende hverdagssyn i Stavanger helt fram til 31. desember 1977, da Bybrua åpnet.
Det har “alltid” vært trafikk mellom byøyene og sentrum. I dag ligger båten “Hundvaag 1” vakkert restaurert ved Engøyholmen Kystkultursentrum, og det må ha vært en stor dag da hun ble satt i trafikk i 1939. 50–60 passasjerer var det plass til, litt avhengig av antall melkespann som skulle samme vei til byen.
Det som er helt sikkert, er at Stavanger kommunale ferjer hadde slått på stortromma da Høllen skipsverft i 1954 leverte som bestilt:: en ferje som kunne frakte fire biler og 250 passasjerer ble satt i rute mellom byøyene og Stavanger. Kun to år senere ble enda en ferje levert, denne med plass til hele fem biler. Dette var henholdsvis “Trippen” og “Øybrua”, som til sammen kostet 766 000 kroner. Dette var farkoster med styrehus i begge ender. Ferjeføreren styrte ferja til kai, og når den var klar til avgang, gikk han over taket og tok plass i det andre styrehuset.
“Trippen” og “Øybrua” gikk i rute fra seks om morgenen til midnatt. Det skulle ikke gå mange år før de to fikk en kollega, nemlig “Majoren” som kom tøffende fra Flekkefjord i 1963. Sammen kunne disse tre frakte 43 biler i timen!

På denne tiden ble de første broene mellom byøyene bygget. Midt i 1950- årene ble øya Sølyst landfast med Grasholmen. Våren 1968 var Pyntesundbroen mellom Engøy og Buøy ferdig, og 16. mai 1972 kunne man kjøre bil mellom Engøy og Sølyst. Samme år kom den nå sagnomsuste bilferjen “Sølyst” til byen.
Stavanger Aftenblad forteller at “Sølyst” var fin og oransje, tok 17 vanlige personbiler, var sertifisert for 99 passasjerer og hadde en salong under bildekket med 60 sitteplasser. Det avisa ikke fortalte, var at “Sølyst” var vanskelig å styre, en skikkelig “slingreferje” – noe mange nok minnes. Overfarten tok likevel bare fire-fem minutter fra ferjeleiet på Sølyst og til Jorenholmen.

Dermed var det ikke lenger behov for “Trippen”, “Øybrua” og “Majoren”, som ble satt i rute andre steder. Det samme skjedde med “Sølyst” etter Bybrua åpnet i 1978. Hun trafikkerte blant annet mellom Vassøy og byen, og skapte nye overskrifter da hun krasjet med ferja “Tau” i tykk tåke ved Pinå utenfor Bybrua januar 1992. Skadene var heldigvis ikke blant de største, og ferden kunne fortsette.
I 2013 eller deromkring, var det slutt for “Sølyst”. Etter å ha vært et fast innslag i bybildet i over 40 år, fikk hun motorhavari og ble liggende på den faste plassen sin ved det gamle ferjestøet innerst på Jorenholmskaien. Det viste seg umulig å få tak i deler til den gamle Callesenmaskinen til en overkommelig pris. Dermed var det over og ut for “Sølyst”, men husk: “Hundvaag 1” lever enda. Besøk henne gjerne på Engøyholmen.