ALF & AMICA

Nabolagets vakreste: AMICA


Det finnes mye maritim historie og mange perler på Engøy. Den kanskje fineste perlen av dem alle, er M/Y Amica fra 1947. Du finner henne i det fint renoverte naustet like ved inngangen til Pynteneset, og det beste av alt: Du kan enkelt bli med Amica på tur i Stavangers skjærgård og invitere med deg sju av dine beste venner.

– Jeg tar gjerne med vennegjenger på bobleturer, brudepar og bryllupsgjester og bedrifter på teambuilding eller representasjon. Bare kjekt hvis noen av mine nye, kommende naboer på Pynteneset tar kontakt. Vi kan dra til en av øyene, mot Ryfylke eller kanskje til sentrum, smiler Amicas eier og kaptein, Alf Sevild. For tre år siden flyttet Amica og han inn i et naust i Eilertvika, altså like ved der Pynteneset starter.

– Naustet er fra 1800-tallet og ble sannsynligvis bygget som et vedhus for en baker i byen. Jeg har pusset det opp i tråd med Byantikvarens ønsker, og bruker det nå som verksted for trebåter og til arbeidstrening for ungdom.

Alf Sevild, kaptein på M/Y Amica

Men tilbake til hovedpersonen, Amica. Hun ble sjøsatt i Tønsberg i 1947, bygget av Richard Furuholmen på oppdrag fra Alfs skipsrederbestefar. I Stavanger ble hun først og fremst benyttet til representasjonsturer for det som en gang var et av landets største rederier, Brødrene Olsen A/S.

– Hun ble bygget for pjolter, ingen tvil om det. Arkitekt Eilert Smith, fabrikkeierne Christian Bjelland og Thorstein Kavli og min bestefar holdt sammen i tykt og tynt, og de fire brukte henne flittig til både business og pleasure til oljekrisen på 70-tallet hadde sin effekt på virksomheten. Etter det ble den liggende ved Sølyst lenge, og jeg var vel rundt 20 år første gang jeg var bak roret. Vi var en kompisgjeng som holdt henne fint i stand i 5-6 år, helt til hun ble solgt ut av familien i 1986, mimrer Alf.

En dame som Amica er vanskelig å glemme, så også for Alf.

– Hun skiftet eier et par ganger, og da jeg så henne for salg på finn.no, da måtte jeg gripe sjansen og få henne tilbake til hjemlige farvann. Det er ganske gøy å oppleve at mange husker henne fra langt tilbake. Nesten hver gang jeg legger til kai i vågen er det folk som sier de husker henne fra min bestefars dager. Men hun er klar for nye eventyr, smiler Alf.